Nişanlılardan birinin haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozması veya taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple nişanın bozulması durumunda, kusuru olan taraf, diğer tarafın evlenmek amacıyla yapmış olduğu harcamaları ve nişan giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kanunlarımıza göre, “alışılmışın dışındaki” hediyeler, evlenme olmaması hâlinde diğer tarafa iade edilmelidir. Altın, ziynet eşyası gibi hediyelerin iadesi gereklidir. İadesi gereken hediyelerin aynen iadesi mümkün olmadığı takdirde bedelinin ödenmesi talep edilebilir.
Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın, diğer taraftan manevi tazminat isteme hakkı bulunmaktadır.
DB Hukuk Bürosu
Mahkeme bu geriye dönük isteği bir istisna dışında reddedecektir. Eğer başka bir nedenle karşı tarafın telefonu takipteyse o kayıtlar ilgili birimde bulunabilir. Ancak bu karar savcılık onayıyla ve istisnai davalarda zor çıkartılan bir karardır.
Ancak, tarafa ait GSM hattının belirli tarih aralıklarında yaptığı konuşmaların tarihlerine, sürelerine ve taraflarına ilişkin HTS kayıtları istenebilecektir. Elinizdeki dökümlerde, karşı cinsten biriyle sürekli konuşma, özellikle geceleri konuşma kayıtları mevcutsa bu aldatma şüphesi için yeterlidir.
DB Hukuk Bürosu
Eğer dava anlaşmalı boşanma ise tarafların bizzat bulunması gerekir. Hakim her iki tarafı da görüp bizzat onların beyanlarını alması gereklidir. Bu yüzden tarafların mahkemeye avukatlarıyla birlikte katılmaları gereklidir. Ancak dava çekişmeli bir dava ise taraflar mahkemeye katılmayabilirler, avukatları onları temsil edebilir. Eğer avukatınız yoksa davanın devamı açısından davacı tarafın duruşmaya katılması gereklidir
Eskişehir Avukatı
Eğer eşiniz küçük düşürücü bir suç işlemiş ise ve bu durumda onunla birlikte yaşamak istemiyorsanız eşinize karşı dava açma hakkınız mevcuttur. Burada küçük düşürücü suçtan kasıt rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, hileli iflas, uyuşturucu madde kullanmak veya ticaretini yapmak küçük düşürücü suç işlemektir. Bir suçun yüz kızartıcı suç olup olmadığı her olaya göre değişir.
İş yoğunluğu, delillerin ispat veya tespit sürecinin uzunluğu, itirazlar ve temyiz süreci gibi nedenlere bağlı olarak değişir.
Genel olarak anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede neticelenir. Çekişmeli boşanma davaları ise dinlenecek şahit sayısına ve dosyanın iyi takip edilip edilmediğine göre daha uzun sürede biter. Bu süreç tahminen 12-18 ay arasıdır.
Hayır, böyle bir kural yoktur. Çocuğun cinsiyeti velayet için tek başına bir kriter değildir, mahkemece çocuğun menfaati gözetilerek onun yararına en uygun olacak velayet düzenlemesi yapılır. Boşanma davalarında en zor ve en dramatik kısmı kuşkusuz çocukların durumudur. Velayet konusunda tarafların durumuna göre karar verilir. Çocuğun ihtiyaçlarını en doğru karşılayacak tarafa velayetin verilmesi eğilimindedir mahkemeler. 0-12 yaşlar arasındaki çocukların velayeti genelde anneye verilir. Annenin hastalık, suçluluk, imkansızlık vs gibi bakacak durumda olmaması durumunda velayet babaya verilir. İleri yaştaki çocukların velayeti için de pek çok parametre vardır. Daha fazla bilgi için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davalarında Yerel Mahkeme kararını verdikten sonra karar taraflara tebliğ edilir. Kararın taraflara tebliğinden sonra iki hafta içerisinde içerisinde istinaf başvurusu yapılır. Bu sürede temyiz başvurusu yapılmazsa karar kesinleşmiş olur.
Ülkemizde davaların avukatla takibi zorunlu değildir. Buna karşın, Avukatlık Kanunu gereğince adliyelerde vekaletle ancak avukatlar işlem yürütebilirler. Avukatlar dışında hiçbir meslek veya kişinin, hukuki danışmanlık yapmak, dava ve adliyeye ilişkin evrakları düzenleme yetkisi yoktur. Ancak kişiler davalarını bizzat açarak yürütebilirler. Türkiye’de davaların avukat olmaksızın takibi kolay değildir. Maddi durumunuz elverişli değilse, bulunduğunuz il Barosuna başvurarak “Adli Yardım” mekanizması aracılığıyla ücretsiz avukat edinebilirsiniz. Yine Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 150. maddesi uyarınca bazı durumlarda devlet tarafından “zorunlu avukat” ataması yapılabilir. Türk yargılama sisteminin karmaşıklığı nedeniyle avukat olmadan yapılan işlemlerde, hata yapılması olasılığı çok yüksektir. Bu sebeple alanında uzman bir avukat tarafından hukuki hizmet alınmasında yarar vardır.